Elise Seymour locuise vreo douăzeci de ani la Paris, ba în Cartierul Latin, ba lângă Sacré Coeur, ba la statuia lui Henri V, numai în locuri intrate în mitologia popoarelor francofone. Preda literatură americană la Sorbona şi ducea viaţa lin-mondenă a tuturor expatriaţilor. Europa îi trecea încet-încet în sânge, odată cu vinul, la care nu avea să renunţe niciodată. Semăna probabil, pe atunci, cu Constance Fenimore Woolson, faimoasa she-author din anii 1880. Păcat că n-a avut ca ea noroc de-un Henry James, care s-o iubească dar să n-o ia de nevastă.

La o funcţie diplomatică, îl cunoscuse pe domnul Seymour, venit cu o bursă la Institutul Pasteur. Nu mai era foarte tânără şi după ce s-au iubit fulgerător, se căsătoriseră. Seymour a lucrat mai întâi la o universitate din Massachussetts, unde viaţa consona cât de cât cu Jacques Brel, şi acolo li se născuse copilul, Adrian.

De la bun început Elise bănuise ceva. Umblase pe la toţi medicii de pe coasta de est, trecuse înapoi în Europa, cu pruncul prin avioane, la specialiştii din Geneva şi Londra şi Milano. Copilul era retardat, dar cât de grav? Şi ce se putea face pentru a-l recupera? Şi întrucât?

După doi ani de peregrinări, se resemnase, sau mai bine zis găsise o cale. Adrian suferea de o retardare mintală care avea să-i permită, sub îndrumare specială şi în condiţii speciale, să se dezvolte intelectual până la nivelul unui copil de doi ani. Câţi avea atunci, adică. Va putea deprinde să meargă singur la toaletă, deşi nu întotdeauna, să se hrănească singur, să folosească un limbaj rudimentar, ca să nu plângă doar când îi era foame sau sete sau era ud, să asculte de părinţi. Toate acestea, cu multă răbdare şi cu instructori specializaţi. Va trăi douăzeci, poate treizeci de ani. Era bine aşa, fiindcă Elise trecuse de patruzeci.
Toate acestea ni le-a spus ea însăşi, pe un ton neutru ca peisajul care ne înconjura neted ca-n palmă preţ de multe mii de mile pătrate. Fiindcă pe acolo trecuse Marele Gheţar. Surâdea puţin amărui, ca unei glume ştiute numai de ea, când spunea asta. Îl şi vedeam, lăsându-se către miazăzi după ultima glaciaţiune, nespus de încet, apăsând pământul la pieptul lui aşa cum îmbrăţişezi câteodată în vis ceva ce nu vrei să pierzi, apoi, din ce în ce mai zdrenţuit pe margini, agăţându-se cu degete lungi de gheaţă de Apalaşi într-o parte şi de Stâncoşi în cealaltă, în vreme ce trupul i se revărsa în ocean, lăsând în urmă harta răşchirată a marilor fluvii, amintirea acelei îmbrăţişări de odinioară care nici la scară geologică nu poate fi păstrată.

Eram la ea acasă, la măsuţa joasă din dreptul ferestrelor prin care ningea şi ningea şi ningea. Am ciocnit un pahar. În amintirea Marelui Gheţar! Aşa e vremea în South Dakota cea mai mare parte din an. Sau în orice caz, cea pe care ţi-o aduci aminte. La început, când am ajuns acolo şi femeile povesteau despre viscole în timpul cărora se întindea o funie de la clădirea principală a fermei la grajdul de vite, pentru ca fermierul să se poată ţine de ea când mergea să hrănească animalele, iar dacă nu se întindea funia, despre fermieri care nu mai ajunseseră înapoi de la grajd, mi-am spus că exagerează. Dar până în ajunul Crăciunului, când am făcut trei ore dus întors până la magazinul de băuturi alcoolice aflat la un kilometru de oraş, ca să iau o sticlă de trei sferturi de vin roşu, mă convinsesem deja că nu exagerau deloc. În ziua în care ne-am mutat în apartamentul de pe Main Avenue, 12 noiembrie, fuseseră douăzeci şi şapte de grade Fahrenheit sub zero, ceea ce, dacă socoteai că zero Fahrenheit e minus treizeci şi două de grade Celsius şi înmulţeai cu nu ştiu cât şi împărţeai şi dădeai factor comun, ieşeau mult mai multe grade Celsius în minus decât îmi închipuisem eu că voi simţi vreodată pe pielea mea sensibilă și nițel snoabă.

Pe Elise am cunoscut-o la Renata, vecina mea poloneză, cea care aflând de nişte români în South Dakota mă invitase la ea acasă, îmi găsise apartamentul de pe Main Avenue, la două case de a ei, zicând că lasă-l dragă pe părintele Kelley, n-o să plătiţi voi chiria aia imensă într-un bloc plin de studenţi beţivi doar fiindcă e prieten Kelley cu proprietarul întregului cvartal, şi mă învăţase să fac pâine. Şi acum folosesc reţeta ei: şase căni de făină, o linguriţă de sare, un plic de drojdie uscată dizolvată într-o cană de apă caldă cu o lingură de zahăr, două de ulei după ce ai frământat aluatul, ca să nu se usuce cât îl laşi la crescut.
În South Dakota, se frământă un anumit soi de pâine zis sourdough bread. Sourdough e o bucăţică de aluat pus deoparte de fiecare dată când se face pâinea şi folosit la tura următoare în loc de drojdie. Un fel de tăciune în vatra închinată Hestiei, unde focul nu se stingea niciodată. Am cunoscut câteva femei care aveau în casă bucăţica de dospeală, ruptă săptămână de săptămână fără întrerupere de o sută cincizeci de ani, când străbunica Hedvig făcuse prima dată pâine în noua ei casă de bârne. Regiunea fusese colonizată de norvegieni, singurii pe care-i durea în cot de Marele Gheţar.
Elise mă pescuise din anturajul Renatei, pe mine, pe Grete, nemţoaică din Hamburg şi soţie de profesor asociat la catedra de biochimie, şi pe Aruna, refugiată din Etiopia când veniseră comuniştii la putere, via Tanzania via Singapore via India. Ne întâlneam în fiecare miercuri după amiază acasă ori la ea, ori la Grete, beam ceai, făceam conversaţie. La început am zis că nu mă duc, că n-am maşină, că n-am ce spune. Dar Elise nu asculta de mine: apărea pur şi simplu în fiecare miercuri, la patru, în roaba ei imensă de maşină auriu-maronie, cum e veşmântul unor gândăcei din poieni. Din când în când, venea şi mă lua şi în alte zile, când mergeam la unicul restaurant decent din oraş să mâncăm filé de calcan. Sau la Liquor Store să luăm un Sauterne pe care-l beam cu biscuiţi săraţi, cei mai ieftini, pentru anti-climax. Sau mă ducea la muzeul de etnografie, printre costume ceremoniale și arme de vânătoare de la siucși, fiindcă reuşise să împrumute pentru studenţii ei cărora le preda literatură franceză Du côté de chez Swann, iar muzeul îi punea la dispoziţie sala lor de conferinţe pentru vizionare.

Ningea ca în toate amintirile mele cu Elise.
Adrian îşi făcea ceva de lucru în camera alăturată. Tocmai fusesem să-l luăm de la centrul de zi unde îşi petrecea dimineţile. Astăzi a fost cuminte şi-a mers singur la toaletă. Şi a mâncat tot ovăzul cu lapte, îi spusese Ginny, femeia blondă care cârmuia centrul. Ce băiat cuminte, îi spusese Elise lui Adrian, care avea optsprezece ani, un metru optzeci, o sută cincizeci de kilograme şi ochii cei mai albaştri pe care i-am văzut vreodată. Nu semănau nici cu ai lui Elise, căprui şi camuflaţi de ochelarii cu umbrar pe care-i purta tot timpul, nici cu ai domnului Seymour, verzi ca Marele Gheţar.
Totuşi cum de-aţi ajuns în South Dakota? am întrebat-o. Ei, a spus, n-am ajuns de la început. După Boston, ne-am mutat la Minneapolis, doi ani. Apoi am venit aici, Philip şi-a găsit post de profesor, centrul ăsta pentru copii cu probleme era aproape… A fost bine. Uite că suntem aici de cincisprezece ani.
De dincolo, Adrian o striga. Vocea era de om în toată firea dar disperarea, de prunc. Auzindu-l, gândul mă ducea la marinarii care mor înecaţi, despre care se spune că în clipa din urmă îşi strigă mamele. S-ar putea să fie adevărat. Am văzut odată un documentar despre piloţii kamikaze: un japonez spunea că în clipa când se prăvăleau cu avionaşele lor fatale, piloţii ar fi trebuit să strige trăiască Hirohito sau ceva asemănător, dar că în loc de asta cu toţii ar fi preferat să îşi cheme mamele sau iubitele.
În camera lui Adrian, totul era moale, făcut din spumă poliuretanică în două culori, galben şi albastru. Cu cât crescuse, cu atât reprezenta un pericol mai mare pentru sine în primul rând, lipsa de coordonare motrice a unui copil de doi ani fiind compatibilă cu dimensiunile acestuia, dar un adevărat hazard cu fiecare centimetru şi kilogram în plus. Adrian păşi şovăielnic către mama lui şi o luă în braţe agăţându-se de umerii ei. Mama, mama! spunea. Ce-i dragul mamei, ce-ai păţit? Dar el nu ştia să-i spună, ci doar scutura din cap cu atâta putere, încât lacrimile care-i curgeau din ochi îi zburau în jurul capului în şuviţe, ca dintr-o stropitoare programată să ude peluza.

A făcut pe el, spuse Elise, fără urmă de nerăbdare, supărare sau necaz. Mă scuzi puţin. Hai, Adrian, hai cu mama la toaletă. Nu mai plânge, mama ştie că n-ai vrut. Da, ştiu iubitule, aşa e, când te joci cu biluţele acelea colorate care suie şi coboară pe sârme, e uşor să uiţi de orice altceva. Mama ştie cât îţi place jocul acela. Nu-i nimic, dragul meu. Data viitoare să-mi spui că te joci cu el şi am să te fac atent, bine? Ca să nu mai uiţi, puiule. Nu-i nimic, uite că terminăm într-o clipă. Hai, treci în baie că vin şi eu, doar să-ţi iau nişte schimburi din dulap. Nu mai plânge, Adrian.

În zilele când ne întâlneam acasă la Grete, aveam adesea parte de câte o porţie de educaţie teutonă aplicată celor patru copii ai ei, din care doi erau adoptaţi din Mexic. Cei doi de carne şi sânge înghiţeau totul, fă ordine, mătură treptele, pune adidaşii la spălat în maşină, fă-ţi lecţiile, fără fisură, un fir de apă care se vărsa în altă apă. În schimb copiii mexicani se încruntau întotdeauna, ceva părea să le scape şi prin ochii lor negri trecea un fior de nelinişte. Grete spunea că erau aproape morţi de foame când, cu patru sau cinci ani în urmă, cumnata ei îi găsise prin barrio în Mexico City; cu greu fuseseră readaptaţi la viaţa socială. Şi acum uite-i, umblând prin nămeţi în limba germană. Deşi între ei, spre nemulţumirea Gretei, vorbeau în continuare într-o limbă care era numai a lor.
Oare n-ar fi avut nevoie de o altfel de creştere decât Dieter şi Andrea? Elise îndrăznea să i-o sugereze, îndemnând-o să le găsească celor doi copii un tutore de limba spaniolă şi să-i ducă să-şi vadă ţara în vacanţă, cel puţin. Da, ar fi o idee, zicea Grete, de formă, dar în primul rând trebuie să înveţe că pe lume există reguli şi regulile trebuie respectate, nu?
Când plecam de la ea, în drum spre casă în maşina lui Elise, mare cât un dric, o bârfeam întotdeauna puţin. Bieţii copii, ofta Aruna, care dintre noi trei era cea mai oripilată. Avea un băieţel de trei ani pe care îl iubea ca prinţesa Savitri, gata să se lupte pentru el şi cu Yama, zeul morților, de-ar fi fost nevoie. Era de o frumuseţe faraonică, excepţională, şi părea să trăiască într-o altă dimensiune a existenţei, mai vagă şi mai beatifică. Am citit o carte care mi-a plăcut foarte mult, obişnuia să ne spună. Trebuie s-o citiţi şi voi. Cum se cheamă? Nu-şi aducea aminte. De cine e? Nici asta. Despre ce e vorba? Ah, nu era sigură, nu, nu izbutea să-şi amintească, dar fusese o carte minunată, nemaipomenit de bună, îşi amintea foarte limpede ce mult îi plăcuse. Într-o zi de iarnă, îmi mărturisise că prima dată când ajunsese în Brookings, SD, era tot iarnă ca acum şi multă vreme nu înţelesese de ce oamenii de aici nu taie copacii uscaţi, înşiraţi degeaba pe marginea şoselelor. Nu văzuse în viaţa ei copaci desfrunziţi, decât atunci când mureau de tot.
Ei, zicea Elise, e şi din cauza lui Hans, care are idei clare şi precise despre educaţie. Hans, profesorul de biochimie, era un zdrahon cu părul roşu şi cu idei clare şi precise despre totul în viaţă, ştiinţă, politică, societate şi individ, ecologie, acţiuni caritabile şi drumeţii montane. Era obositor şi folositor, ca o maşină solidă pe care preferi s-o aibă vecinul, ca s-o poţi împrumuta şi tu la nevoie.
Ce căutăm noi aici, în pustiul ăsta, Elise? o întrebam. Tu care ai Parisul în sânge, Aruna care n-a văzut în viaţa ei iarnă, Juan şi Juanita cu expresia lor de spaimă iremediabilă, Renata şi Mikloš, despărţiţi, Grete şi Hans, în bocanci şi costume tiroleze când ies să dea la lopată zăpada din alee, toată omenirea asta flotantă, vie doar pe jumătate?
Ce să căutăm, îmi răspundea, uitându-se la mine, apoi pe fereastră şi făcând un gest vag din cap înspre amurgul care se aşeza pe câmpie. În depărtare, câte un ciob de geam de la o fermă părăsită răsfrângea apusul, o picătură de sânge pe albul nesfârşit ca un început de basm arhicunoscut. Pacea şi odihna şi liniştea. Eu le-am găsit. Cu toţii le găsim până la urmă, o să vezi.
O să vezi, îmi zâmbea.
La un an după ce am plecat din South Dakota, mi-a scris că soţul ei nu obţinuse catedra plină la universitate şi urmau să se mute şi ei, nu mai ştiu unde.